Kolmisen viikkoa sitten Turun yliopisto lähetti Yhdysvaltoihin vanhan opintorekisteriotteeni kopion. Se osoitti, että minulla on vähintään B.A.-tasoinen yliopistotutkinto miltä tahansa alalta ja kelpaan siis hakemaan Master of Arts in Christian Apologetics -ohjelmaan.
Kävi tosin ilmi, että hyväksi luettu keskiarvoni (engl. GPA) oli yhdysvaltalaiseen järjestelmään muunnettuna kuusi sadasosaa heikompi kuin hakijoilla tulisi olla. Biola Universityn kansainvälinen opintokoordinaattori ei kuitenkaan sallinut tämän lannistaa, vaan kehotti täyttämään hakemuksen loppuun. Hakijoita on kuulemma ennenkin hyväksytty tapauskohtaisesti myös ali keskiarvorajan, varsinkin jos muut tekijät ovat puoltaneet opiskelijaksi hyväksymistä. Lasketaankohan lieventäväksi asianhaaraksi, että keskittyminen matematiikan kursseilla jäi vajaaksi siksi, että luin luennolla J. P. Morelandin ja William Lane Craigin teoksia?
Pohjatutkinto on vain yksi hakuvaatimuksista. Tarvitsen myös pari suosittelijaa, vapaamuotoisen selonteon persoonastani ja hengellisestä toiminnastani – sekä kielikokeen. Yhdysvaltoihin opiskelijaksi hakevan on osoitettava standardoidulla englanninkokeella (Test Of English as Foreign Language eli TOEFL), että hänen akateeminen kielitaitonsa riittää suoriutumaan kurssikirjoista, luennoista ja tehtävistä.
Kieli notkeaksi…
Osallistuin TOEFL-kokeeseen tänä aamuna Helsingissä, Metropolia-ammattikorkeakoulun tiloissa. Ilmoittautuminen hoitui kätevästi verkossa reilu viikko sitten. Netistä löytyi myös riittävästi mallikokeita ja tietoa, jotta sain testin luonteesta selvää ja pystyin harjoittelemaan.
Standardoidussa kokeessa on aina neljä osaa: luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen, kirjoittaminen ja puhuminen. Kolmen ensimmäisen osion sisällöt on poimittu eri aihepiireistä – milloin kirjallisuuden, milloin historian, milloin taas tähtitieteen oppisisällöistä. On esimerkiksi luettava artikkeli Marsin muinaisista olosuhteista ja katsottava video tietyn lintulajin käyttäytymistä koskevasta luennosta, minkä jälkeen vastataan niitä koskeviin monivalintakysymyksiin. Puheosio sen sijaan liittyy tavanomaisiin tilanteisiin esimerkiksi opintoneuvojan luona tai opiskelijatoverin kanssa. Nauhalle täytyy tiivistää omin sanoin, mitä toinen kysyi tai mitä siihen vastaisi.
Etukäteen pelkäsin eniten juuri puheosiota. Arvelin sotkeentuvani sanoissani. Kävi kuitenkin niin, että puoliltaöin edellisenä yönä tulin huonovointiseksi aivan äkkiarvaamatta. Kärvistelin vuoteessani tunnin, kävin oksentamassa ja olin sen jälkeen täysin kunnossa. Koska nukkumisesta ei tullut loppuyönä juuri mitään, ajoin seuraavana aamuna Helsinkiin ja istuin kokeeseen niin tokkuraisena, että en kyennyt hermoilemaan!
Tulokset
Päivitys 30.7.2018
Pitkään odotetut tulokset saapuivat tänään sähköisesti! Samalla paperikopio lähti automaattisesti Amerikkaan toivomaani oppilaitokseen.
Yllätyin iloisesti! Luettua ja kuultua olin ymmärtänyt täysin oikein, puheen tuottamisessa oli tullut jokin pieni puute. Avoin kirjoittaminen oli jäänyt eniten eli kolme pistettä vajaaksi.
Veikkaan, ettei tekstini ainakaan vastannut rakenteeltaan ja johdonmukaisuudeltaan tyypillisiä amerikkalaisia esseitä, joissa on johdanto, argumentit, vastaväitteet ja yhteenveto. Veikkaan myös, että tämä puute korjaantuu kyllä lähivuosien aikana erilaisia artikkeleita rustatessa!
Hakuprosessi etenee. Näillä näkymin pääsen hyvinkin aloittamaan opinnot tammikuussa 2019!