Mitä silmät ei nää

Veikkaan, ettei monikaan Suomessa tunne Imogene Hilliä. Tämä kalifornialainen alakoulun opettajatar sai kyllä työstään palkinnon vuonna 1977 ja ansioitui mm. teatterin alalla ohjaamalla musikaalin, mutta näihin saavutuksiin on yltänyt moni muukin. Hill jätti kuitenkin merkittävän jäljen maailmaan: hän sai lahjakkaan neljäsluokkalaisen pojanriiviön jättämään häijyt kepposet ja innostumaan opiskelusta. Tuon pojan – Steve Jobsin – myöhemmät aikaansaannokset ovat vaikuttaneet lukemattomien ihmisten elämään.

Onko Mordecai Ham tutumpi nimi? Ehkei nykyään. Hän toimi evankelistana 1900-luvun alussa ja vastusti yhtä kiivaasti alkoholia, juutalaisia kuin katolisiakin. Hamin kokouksissa tehtiin yli 300 000 uskonratkaisua, mutta maailma tuntee niistä parhaiten yhden: teinipojan, joka ei ”liian maailmallisena” kelvannut mukaan kotikaupunkinsa seurakuntanuoriin. Kuultuaan Hamin puhuvan Billy Graham kääntyi kristityksi. Loppu, kuten sanotaan, on historiaa – Graham ehti oman uransa aikana saarnata miljardeille.

Entä skottilaisen viljelijä MacDonaldin poika George, jolla oli heikko terveys? Hän ryhtyi pastoriksi, koska ei rahavaikeuksien vuoksi voinut paneutua lääketieteeseen. Miehen talous ei kuitenkaan juuri parantunut, sillä seurakunta vastusti hänen saarnojaan ja puolitti hänen palkkansa. Rappeutuneiden keuhkojensa rajoittama MacDonald päätyi kirjoittamaan satuja. Yksi rautatieasemalta ostettu halpa kopio hänen Phantastes-tarinaansa teki lähtemättömän vaikutuksen C. S. Lewisiin ja vaikutti hänen kääntymiseensä kristityksi. Myös J.R.R. TolkienG. K. ChestertonLewis Carroll ja useat muut saivat häneltä valtavasti.

Lähes jokainen toivoisi saavansa aikaan jotain merkityksellistä elämässään. Kaipaamme tilaisuutta tehdä jotain tärkeää, jotta aikamme ei tuntuisi menneen hukkaan. Maailmanluokan parrasvaloissa on kuitenkin niukasti tilaa. Harva – itse asiassa tarkalleen kymmenen meistä – mahtuu kymmenen vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Verrattomasti enemmän tarvitaan niitä, jotka ovat uskollisia omalla paikallaan, vaikka paikka olisi huomaamaton ja tuntuisi vähäpätöiseltä.

Jopa Hill, Ham ja MacDonald ovat megatähtiä monen rinnalla. Olisin kernaasti ottanut esimerkiksi jonkun tuiki tuntemattoman, joka muutti yhden kohtaamansa ihmisen elämän aavistamatta, että seuraukset mullistaisivat puoli maailmaa. Heitä on, mutta heidät on vaikea löytää jälkikäteen! Mutta Jumala näkee ja muistaa, koska hänen taloudenpidossaan pikkuruisella asialla voi olla valtavat vaikutukset. Jeesus kiittää ”vähässä uskollisia” ja panee heidät ”paljon haltijoiksi” (Matt. 25:21,23). Hän puhuu pienistä siemenistä, jotka vajoavat maahan ja yllätyksekseen, ilman omaa ansiotaan tuottavat runsaan sadon (Matt. 13:8).

Jos et olekaan suuri sankari, ole itsesi. Ole omalla paikallasi. Ja ole uskollinen.

Kirjoittaja on melko tuntematon tapaus. Teksti on julkaistu kolumnina Uusi Tie -lehden numerossa 12/2020.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.