Kysymyksiä ja vastauksia

luotu 22.6.2008 klo 21:37

muokattu 29.1.2023 klo 23:30


Artikkelikuva.

Kuva: Arek Socha, Pixabay

Yleistä sivustosta
Mikä tämä paikka on?
Milloin sivusto syntyi?
Mitä tämä maksaa?
Kirjoittajasta
Kuka sinä olet sanomaan?
Ohjeita sivuston käyttäjälle
Älykkäästi skaalautuva sivusto
Raamatunkäännöksen valinta
Leijuva Raamattu
Raamatunkäännösten numerointierot
Leijuva yhteydenottolomake
Tekniikasta
Tekninen toteutus
Tunnetut ongelmat
Tekijänoikeuksista
Sivuston tekijänoikeudet
Vuoden 1992 raamatunkäännöksen tekijänoikeudet

Yleistä sivustosta

Mikä tämä paikka on?

Puolustajan Polku on uudenlainen sivusto, jossa yhdistyvät

  • maailmanlaajuisesti arvostettujen tutkijoiden asiantuntemus lähteineen
  • koko Raamatun syvällinen ja monipuolinen selitys
  • aihekohtaiset opetusartikkelit hakuteosmaisesti järjestettynä
  • klassisen kristinuskon puolustus ja vastausten löytäminen älyllisiin kysymyksiin
  • internet-teknologian parhaat puolet: vahva ristiinlinkitys ja nopea tiedonhaku

Nämä ominaisuudet ovat ensimmäistä kertaa samassa paketissa suomeksi. Toista samanlaista, yhtä kattavaa ja käytännöllisesti toteutettua sivustoa ei ole olemassa. (No tarkkaan ottaen, eihän tämäkään sivusto ole vielä likikään valmis.) Silti olen hyvin tietoinen siitä, että projekti tulee laajuudestaan ja yksityiskohtaisuudestaan huolimatta aina olemaan varsin vähäpätöinen sen Jumalan todellisuuden rinnalla, joka kerran täyttää koko kosmoksen. Tämä ei siis ole moottoritie, vaan pelkkä polku.

Kommentoi tätä katkelmaa

Milloin sivusto syntyi?

Puolustajan Polun rakennustyö on käynnistynyt toukokuussa 2008 – ja liikkeelle lähdettiin tyhjästä. Ensimmäiset kaksi kuukautta kuluivat sivuston rungon rakentamiseen, kuten virheidenkaappauksen, ladontafunktioiden ja muiden työkalujen koodaamiseen, CSS-ulkoasun säätöön ja Raamatun konvertoimiseen sivuston käyttöön. Kun tämä työ oli suunnilleen valmis, pääsin käsiksi sisällöntuotantoon.

Kommentoi tätä katkelmaa

Mitä tämä maksaa?

muokattu 31.3.2013 klo 21:52

Sivuston käyttö on ollut ja tulee olemaan täysin ilmaista, mutta jos työni on sinulle arvokasta ja haluat tukea tämän palvelun tuottamista minkä suuruisella summalla tahansa tai rukoilla työni puolesta, se on mahdollista ja varsin ilahduttavaa.

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja koululaislähetys ry, tuttavallisemmin OPKO, on valinnut minut järjestön palvelukseen apologin tehtäviin 1.8.2022 alkaen. Tavoitteeni on varustaa etenkin nuoria kristittyjä ymmärtämään ja puolustamaan vakaumustaan paremmin. Tehtävä on aluksi osa-aikainen, mutta mitä pikemmin saan kokoon kannattajajoukon, jonka taloudellinen tuki tuo leivän pöytään, sitä nopeammin se muutetaan täysipäiväiseksi.

Jos sinä haluaisit tukea tällaista työtä vaikka pienelläkin kuukausittaisella summalla, OPKOn lahjoitustilin numero on FI10 8000 1301 0446 09 (DABAFIHH). Henkilökohtainen viitenumeroni on 247711.[1] Liity ystävärenkaaseeni, niin lähetän sinulle ensimmäisen uutiskirjeen! (Voit tietenkin ryhtyä uutiskirjeen tilaajaksi myös ilman taloudellista tukea.)

Kommentoi tätä katkelmaa

Kirjoittajasta

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Omakuva
Yours truly.

Sivuston koodauksesta, hallinnasta ja sisällöntuotannosta vastaa J. J. Aleksi Markkanen.

Olen vuonna 1979 syntynyt aviomies ja viiden lapsen isä. Vuonna 1995, lukion ensimmäisellä luokalla, minusta tuli myös tunnustava kristitty. Olen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen vailla erityisiä tunnesiteitä sitä tai luterilaista teologiaa kohtaan. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen matematiikan ja luonnontieteiden aineenopettaja (FM 2008), mutta olen toiminut opetustehtävissä myös lukuisissa kristillisissä tilaisuuksissa vuodesta 2001 alkaen. Näiden yhteyksien lisäksi joku on saattanut lukea kirjani Jalo soturi.

Joulukuussa 2022 sain valmiiksi toisen korkeakoulututkintoni: valmistuin ensimmäisenä suomalaisena kristillisen apologian maisteriksi (M.A. in Christian Apologetics) Los Angelesissa sijaitsevasta Biola University -yliopistosta. Muutamaa kuukautta aiemmin minut palkattiin osa-aikaisesti Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry:n eli OPKO:n apologiksi. Jos uskottavaa kristinuskon puolustusta mielestäsi tarvitaan tässä maassa, tule ihmeessä työn tukijaksi!

Kommentoi tätä katkelmaa

Kuka sinä olet sanomaan?

Vaikka podenkin syvää mielenkiintoa Raamattua ja sen kuvaaman ajan historiaa kohtaan, en ole koulutukseltani teologian enkä historiantutkimuksen tohtori. Tästä syystä on ymmärrettävää, että Puolustajan Polun kirjoituksiin ja niissä esitettyihin näkemyksiin suhtaudutaan kriittisellä mielellä.

Minusta asenne ei ole ainoastaan ymmärrettävä, se on toivottava. Jokaisen tulisi suhtautua kaikkeen lukemaansa ja kuulemaansa arvioivalla, harkitsevalla tavalla. Eniten tätä asennetta tulisi soveltaa niihin oppeihin ja toimintatapoihin, joihin on itse mieltynyt, koska niiden suhteen ihminen on kaikkein sokein. Pyydän siis lukijaa kaikin mokomin arvioimaan lukemaansa! Myös eri mieltä oleminen on paikallaan, kunhan 1) tietää, miksi on eri mieltä ja 2) tuo syy on oman rehellisen arvion mukaan riittävän pätevä.

Jokaisen tulisi suhtautua kaikkeen lukemaansa ja kuulemaansa arvioivalla, harkitsevalla tavalla.

Sivustoa rakentaessani pyrin jatkuvasti siihen, että mahdollisimman monet yleistiedon ulkopuoliset väitteet nojaisivat arvostettuihin asiantuntijalähteisiin. Niinpä Puolustajan Polun sisältämä informaatio ei ole kotoisin omasta päästäni, vaan juuri niiden teologien ja historiantutkijoiden kynästä, joiden asiantuntemus minulta puuttuu. Jos olet eri mieltä, joudut viime kädessä riitelemään heidän kanssaan. Minä vastaan siitä, että olen parhaani mukaan käyttänyt heidän tarjoamaansa tietoa asianmukaisella tavalla – ymmärtänyt ja esittänyt sen oikein, tarvittavassa laajuudessa ja oikeassa kontekstissa.

Tietenkin yllä mainittu arvioivan lukemisen asenne on syytä säilyttää myös asiantuntijoiden teoksia tavaillessaan. Jos jokin ei ole totta vain siksi, että Markkanen sanoo niin, se ei ole totta myöskään siksi, että Wright sanoo niin. N. T. Wright tosin sattuu kuulumaan tunnustetusti merkittävimpiin tutkijoihin valtameren kummallakin puolella[2], joten hänen näkemyksensä voi olla varsin arvokas.

Kommentoi tätä katkelmaa

Ohjeita sivuston käyttäjälle

Seuraavien vinkkien avulla saat Puolustajan polusta eniten irti.

Älykkäästi skaalautuva sivusto

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Puolustajan Polku eri laitteilla nähtynä.
Puolustajan Polku eri laitteilla nähtynä.

Tammikuussa 2023 Puolustajan Polku koki merkittävän kasvojenkohotuksen, kun sen ulkoasu muuttui skaalautuvaksi. Mikäli tämän sivuston käyttö ylipäänsä on helppoa ja miellyttävää, sen tulisi nyt olla lähes yhtä helppoa ja miellyttävää älypuhelimella, tabletilla kuin 5K-näytöllä varustetulla pöytätietokoneellakin.

Löydät tärkeimmät sivuston käyttäytymiseen ja tiedon etsimiseen liittyvät painikkeet ylävalikosta. Pieniruutuisilla laitteilla kaikki valikkotoiminnot sijaitsevat sivun yläreunassa. Näytön koosta riippuen tämä valikko on joko supussa tai valmiiksi levitettynä.

Kun näytön leveys on vähintään 1024 pikseliä, sivun oikeaan reunaan ilmestyy erillinen valikkosarake. Samalla raamattuhaku ja sanahakemisto sekä sivuston asetukset katoavat ylävalikon painikkeiden joukosta. Valikkosarake sisältää linkit uusimpiin artikkeleihin, raamattukommentteihin ja lähdeteoksiin. Niiden alapuolella on satunnaisia lukuvinkkejä sekä kartta tilaisuuksista, joihin minut seuraavaksi on pyydetty opettamaan. Tule moikkaamaan ja juttelemaan!

Kommentoi tätä katkelmaa

Raamatunkäännöksen valinta

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Puolustajan Polun artikkelit käsittelevät kristinuskon luotettavuutta, joten Raamattua tarkastellaan runsaasti. Voit valita, esitetäänkö tekstissä siteeratut Raamatun katkelmat vuosien 1933/38 vai vuoden 1992 käännöksen mukaan – vai peräti molemmat rinnan.

Etsi yläreunassa sijaitsevasta "Asetukset" -valikosta tai oikean reunan "Sivuston asetukset" -laatikosta kohta Tekstissä käytetty käännös. Oletusarvoisesti sen asetus on "molemmat", jolloin käännöksiä on helpompi verrata keskenään. Jos haluat käyttää ainoastaan toista käännöstä, valitse se ja paina Vaihda-painiketta.

Alla on esimerkki siitä, miltä kukin vaihtoehto näyttää ladottuna artikkelin sisällä.

Vuoden 1938 käännös valittu.
Vuoden 1938 käännös valittu.
Vuoden 1992 käännös valittu.
Vuoden 1992 käännös valittu.
Molemmat käännökset valittu.
Molemmat käännökset valittu.

Kommentoi tätä katkelmaa

Leijuva Raamattu

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Puolustajan Polku -sivuston teksteissä on runsaasti viittauksia Raamatun eri kirjoihin. Näiden katkelmien sisältö on äärimmäisen helppo tarkistaa. Et välttämättä tarvitse siihen paperille painettua Raamattua, uutta selainikkunaa tai edes JavaScript-tukea selaimeltasi. Puolustajan polku näet sisältää integroidun, leijuvan Raamatun.

Tavalliset viitteet.
Tavalliset viitteet
Leijuva Raamattu käytössä.
Leijuva Raamattu käytössä.

Etsi yläpalkista tai oikealta valikkosarakkeesta kohta Leijuvan Raamatun käännös. Oletusarvoisesti sen asetus on "ei käytössä" ja viitteet ladotaan aivan tavallisena tekstinä, kuten ylemmässä kuvassa.

Mutta jos valitset esimerkiksi "vanhan käännöksen" (KR 1933/38) ja painat Vaihda-painiketta, sama tekstinkohta artikkelissa näyttää siltä kuin alemmassa kuvassa. Punaisella korostettu teksti sisältää viittauksen Raamattuun, jonka voit avata leijuvaan tekstikehykseen.

Kosketusnäyttölaitteilla, kuten älypuhelimilla ja tableteilla, punaista viitettä on napautettava sormella. Tekstikehys avautuu keskelle näyttöä ja pysyy auki niin kauan, kunnes napautat kehystä tai viitettä toisen kerran.

Tietokoneella riittää siirtää hiiren kohdistin viitteen päälle ja leijuva kehys avautuu automaattisesti sen viereen. Kehys katoaa, kun hiiren kohdistin poistuu viitteen yläpuolelta.

Leijuva Raamatun katkelma avoinna
Leijuva Raamatun katkelma avoinna.

Leijuvan tekstikehyksen otsikko on myös linkki kyseiseen Raamatun katkelmaan, jotta voisit helposti tarkistaa, onko siihen liittyvää tietoa saatavissa enemmän. Napauta otsikkoa sormella tai hiirellä. Valitse käännös ja kokeile tässä! (Joh. 3:16)

Voit käyttää vuosien 1933/38 käännöstä, vuoden 1992 käännöstä tai molempia yhtaikaa. Viimeisessä tapauksessa tekstikehys sisältää saman katkelman ensin vanhemman ja sitten uudemman käännöksen mukaan. Jos katkelma on liian pitkä, se katkaistaan sopivasta kohdasta.

Kommentoi tätä katkelmaa

Raamatunkäännösten numerointierot

muokattu 15.6.2009 klo 13:14

Vuosien 1933/38 ja 1992 suomalaisissa raamatunkäännöksissä on paikoin eroja jakeiden ja jopa lukujen numeroinnissa. Vuoden 1992 käännöksen tekijät ilmoittavat seuraavansa uusimpien tekstijulkaisujen jaenumerointia[3], minkä seurauksena numerointi poikkeaa myös useimmista englanninkielisistä käännöksistä. Esimerkiksi Jobin kirjan luvuissa 39–41 jakeet on nyt numeroitu toisin, ja Malakian kirjassa on vain kolme lukua.

Vaikka käännöskomitean ratkaisu on minusta käytännön tasolla huono, Puolustajan Polku noudattaa uutta jaenumerointia yksinkertaisesta syystä: vuoden 1933/38 Raamattuun on painettu myös tämä poikkeava numerointi. Vanhan käännöksen lukija löytää siis tältä sivustolta helposti sen, mitä etsii. Jos taas käyttäisin vanhaa jaenumerointia, uuden käännöksen lukija ei yleensä löytäisi oikeita jakeita. Tässä mennään siis sen huonommin yhteensopivan version ehdoilla. ;)

Kommentoi tätä katkelmaa

Leijuva yhteydenottolomake

Ikkunan oikeassa yläkulmassa leijailee kirjekuori. Sen takana piileksii lomake, jonka avulla saat helposti yhteyden sivuston ylläpitäjään. Lomake seuraa sievästi mukana, mutta pysyy enimmäkseen poissa lukemisen tieltä. Lomake on toteutettu AJAXilla, mikä tarkoittaa, että

  1. viestin lähettäminen ei heitä sinua toiselle sivulle. Voit esimerkiksi kommentoida mielestäsi hämärää artikkelin kohtaa heti saman tien etkä hukkaa kohtaa, jossa olit menossa.
  2. JavaScriptin on oltava käytössä.

Yhteydenottolomake muistaa antamasi nimen ja sähköpostiosoitteen, kunnes istunto päättyy (=selain suljetaan). Näin et joudu kirjoittamaan niitä joka kerta uudestaan.

Samanlaisia, pienempiä kirjekuoria löytyy myös tekstin seasta; jokaisen otsikoidun tekstikatkelman lopussa on yksi. Kun klikkaat tällaista pikkukuorta, lomake aukeaa ja viestin aiheeksi tulee automaattisesti kyseisen katkelman nimi. Näin löydän helposti sen sivun ja kohdan, jota kukin viestisi koskee.

Kommentoi tätä katkelmaa

Tekniikasta

Tekninen toteutus

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Sivusto on toteutettu PHP-kielellä. Se yrittää noudattaa HTML 4.01 Strict- ja CSS 2.0 -standardeja, minkä voi todeta klikkaamalla validointikuvaketta minkä tahansa sivun alareunassa. Sivuston toimivuus on testattu yleisimpien selainten uusimmilla versioilla.

Dynaamisen Etsi Raamatusta -valikon, vihjelaatikon ja leijuvan yhteydenottolomakkeen täysi toimivuus edellyttää selaimelta JavaScript-tukea.

Kommentoi tätä katkelmaa

Tunnetut ongelmat

muokattu 29.1.2023 klo 23:30

Tällä hetkellä webmasterin tiedossa ei ole varsinaisia ongelmia, mutta jos sinulle tulee sellaisia vastaan, ota yhteyttä alla olevan kirjekuorikuvakkeen kautta ja kerro minullekin.

Kommentoi tätä katkelmaa

Tekijänoikeuksista

Sivuston tekijänoikeudet

Osoitteessa https://puolustajanpolku.fi sijaitseva kirjallinen ja kuvallinen materiaali, lukuun ottamatta raamatunkäännöksiä, internetissä vapaasti saatavilla olevia kuvateoksia, lähdeteosten kansikuvia ja teoksista poimittuja sitaatteja, on sivuston haltijan tekijänoikeudellista omaisuutta. Sitä ei saa kohtuullisia lainauksia lukuun ottamatta jäljentää eikä levittää edelleen, eritoten kaupallisessa tarkoituksessa, ilman materiaalin laatijan antamaa lupaa ja henkilökohtaista suostumusta. Lähde on aina mainittava em. hyväksyttävien lainausten yhteydessä.

Nämä rajoitukset ovat yleisen tekijänoikeuslain mukaisia ja koskevat siksi mitä tahansa internetsivustoa, vaikka niitä ei olisi erikseen mainittukaan.

Kommentoi tätä katkelmaa

Vuoden 1992 raamatunkäännöksen tekijänoikeudet

Tieto tekijänoikeuksista ja kopiointiehdoista

Tämä vuoden 1992 raamatunkäännös on Kirkon keskusrahaston omistama. Teksti on tarkoitettu tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöön. Tekstin saa hakea itselle, mutta kopioiminen ja edelleen levittäminen on ehdottomasti kielletty. Muuta kuin henkilökohtaista tutkimuskäyttöä varten tarvitaan erillinen lupa Kirkon keskusrahastolta.
This translation of The Holy Bible is copyrighted by Kirkon keskusrahasto. The text is intended for research and study purposes. The text may be retrieved to personal workstation but copying and redistributing is strictly forbidden. For other uses than personal research, teaching and studying, a separate license by Kirkon keskusrahasto is required.
Kirkon keskusrahasto
Satamakatu 11
00160 HELSINKI
FINLAND
tel. +358-0-18021

Julkaistu oikeudenomistajan luvalla.

Kommentoi tätä katkelmaa


Viitteet

 1) Poliisihallitus on myöntänyt Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry:lle 8.12.2020 rahankeräysluvan RA/2020/1574. Lupa on voimassa 1.1.2021 alkaen. Varainkeruu voidaan toteuttaa Suomessa pl. Ahvenanmaa niin, että kerätyt varat käytetään OPKOn aatteellisen tarkoituksen mukaisesti toteutettaviin kaikille avoimien opiskelija- ja nuorteniltojen, yleisöluentojen, lukupiirien, pienrymien, kerhojen, leirien, retkien ja koulutustapahtumien järjestämiseen, viestintään mediassa (mm. tapahtumatiedottaminen ja aatteellista tarkoitusta palveleva sisältö), nuorten henkilökohtaiseen tukeen ja valmennukseen (mm. keskusteluapu ja vapaaehtoistyöhön valmentaminen) sekä yleishyödyllisen toiminnan varusteisiin ml. OPKOn tilojen varustamiseen. Lisätiedot: opko@opko.fi, puh. 09 6129940.

 2) Travis Tamerius: Sounding the Alarm: N.T. Wright and Evangelical Theology, 2002; luettu 22.7.2008.

 3)Raamatun lukijalle, luettu 15.6.2009.

 

Ota yhteyttäX