2. aikakirja,
luku 3
2. aikakirja,
luku 5

2. aikakirja, luku 4

luotu 20.2.2025 klo 13:11

muokattu 20.2.2025 klo 13:41


Sisällys

1–6 Pronssialttari ja -meri
7–18 Temppelin muut pronssitarvikkeet
19–22 Kultaiset temppeliesineet

Pronssialttari ja -meri

muokattu 20.2.2025 klo 13:41

1. Hän teki alttarin vaskesta, kahtakymmentä kyynärää pitkän, kahtakymmentä kyynärää leveän ja kymmentä kyynärää korkean. 2. Hän teki myös meren, valetun, kymmentä kyynärää leveän reunasta reunaan, ympärinsä pyöreän, ja viittä kyynärää korkean; ja kolmenkymmenen kyynärän pituinen mittanuora ulottui sen ympäri. 3. Ja sen alaosassa oli yltympäri raavaankuvia, jotka kulkivat sen ympäri; ne ympäröivät merta yltympäri, kymmenen kullakin kyynärällä. Raavaita oli kahdessa rivissä, valettuina meren kanssa yhteen. 4. Ja se seisoi kahdentoista raavaan varassa, joista kolme oli käännettynä pohjoiseen, kolme länteen, kolme etelään ja kolme itään päin; meri oli niiden yläpuolella, niiden varassa, ja kaikkien niiden takapuolet olivat sisään päin. 5. Se oli kämmenen paksuinen, ja sen reuna oli maljan reunan kaltainen, puhjenneen liljan muotoinen. Siihen mahtui, se veti kolmetuhatta bat-mittaa. 6. Hän teki myös kymmenen allasta ja asetti viisi oikealle puolelle ja viisi vasemmalle puolelle pesemistä varten; sillä niissä huuhdottiin se, mikä kuului polttouhriin. Mutta meri oli pappien peseytymistä varten.

1. Salomo teetti pronssisen alttarin, jonka pituus oli kaksikymmentä kyynärää, leveys kaksikymmentä kyynärää ja korkeus kymmenen kyynärää. 2. Hän antoi myös valaa pyöreän altaan, jota kutsuttiin mereksi. Se oli reunasta reunaan kymmenen kyynärän levyinen, aivan pyöreä, ja mittanuoran oli oltava kolmenkymmenen kyynärän pituinen yltääkseen sen ympäri. Korkeutta sillä oli viisi kyynärää. 3. Altaan reunan alapuolella sen ympäri kiersi joukko häränkuvia, kymmenen joka kyynärällä. Häränkuvia oli kaksi riviä, ja ne olivat samaa valua kuin allas. 4. Allas oli kahdentoista härkäpatsaan varassa. Kolme härkää katsoi pohjoiseen, kolme länteen, kolme etelään ja kolme itään. Niiden takaruumiit olivat vastakkain, ja allas oli niiden päällä. 5. Altaan seinämä oli kämmenenleveyden paksuinen, ja sen reuna kaartui ulospäin kuin liljankukan muotoisessa maljassa. Allas veti kolmetuhatta bat-mittaa. 6. Salomo teetti myös kymmenen pataa ja sijoitti niistä viisi altaan oikealle ja viisi vasemmalle puolelle. Niissä oli määrä huuhdella polttouhrien kappaleet. Itse allas oli pappien peseytymistä varten. ©

 

Mahtuiko pronssista valettuun altaaseen kolme (jae 5) vai ainoastaan kaksi tuhatta bat-mittaa? Kyseessä on joko kopiointi- tai käännösvirhe. Ensimmäinen vaihtoehto on, että kakkonen on korvautunut kolmosella (tai päinvastoin). Tällainen vähäpätöinen haksahdus ei ymmärrettävästi merkitse sitä, ettei koko allasta tai temppeliä todellisuudessa olisi valmistettu lainkaan.

Heprean sanojen merkitystä tarkastelemalla on kuitenkin mahdollista, että kääntäjät ovat tulkinneet ajatuksen väärin. Kuninkaiden kirjan katkelmassa sanotaan, että allas 'veti' tai 'piti sisällään' (כּוּל, kûl), 2 000 batia vettä. Yllä olevassa katkelmassa sen sijaan on kaksi verbiäחָזַק (ḥāzaq) ja aiemmin mainittu כּוּל (kûl). Vuonna 1933 (2. Aik. 4:5) vivahde yritettiin säilyttää käännöksellä ”siihen mahtui, se veti”.

Ensimmäisen verbin lukuisat merkitykset viittaavat kaikki jollakin tavoin 'lujuuteen' tai 'pakottamiseen'.[1] Vaikuttaa siis siltä, että altaaseen saatiin mahtumaan 3 000 batia vettä, mutta käytännön syistä se täytettiin vain 2 000 batiin asti. Allas nimittäin oli tehty pappien peseytymistä varten (jae 6), eikä olisi ollut mielekästä täyttää sitä piripintaan. Ajattele vaikka kylpyammettasi.

Entä ilmoittaako Raamattu tässä piin likiarvon eli ympyrän kehän ja halkaisijan suhteen väärin? Tekstihän sanoo, että altaan halkaisija oli kymmenen kyynärää ja ympärysmitta kolmekymmentä, jolloin piin arvoksi saadaan tasan 3 – ei 3,141 592..., kuten sen nykyään tiedetään olevan.

Matemaattisen täsmällisyyden nimissä on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, ettei katkelma kerro piistä mitään. Se ei edes anna ymmärtää, että olisi olemassa luku nimeltä pii; se vain raportoi kaksi mittaustulosta. Koska jokainen mittaustulos on aina likiarvo, ne on pyöristettävä tilanteen kannalta järkevään tarkkuuteen – esimerkiksi täysiin kyynäriin. Noin kymmenen kyynärän levyinen ympyrä on ympärysmitaltaan noin kolmekymmentä kyynärää.[2]

Kommentoi tätä katkelmaa

Temppelin muut pronssitarvikkeet

7. Hän teki myös kymmenen kultaista lampunjalkaa, niinkuin niistä oli säädetty, ja pani ne temppelisaliin, viisi oikealle puolelle ja viisi vasemmalle puolelle. 8. Hän teki myös kymmenen pöytää ja asetti ne temppelisaliin, viisi oikealle puolelle ja viisi vasemmalle puolelle. Hän teki myös sata kultamaljaa. 9. Ja hän teki pappien esipihan ja suuren esikartanon sekä esikartanon ovet; ja ovet hän päällysti vaskella. 10. Ja meren hän asetti oikealle sivulle, kaakkoa kohti. 11. Huuram teki myös kattilat, lapiot ja maljat. Ja niin Huuram sai suoritetuksi työn, mikä hänen oli tehtävä kuningas Salomolle Jumalan temppeliin: 12. kaksi pylvästä ja kaksi palloa, pylväänpäätä, pylväiden päähän, ja kaksi ristikkokoristetta peittämään kahta pallonmuotoista pylväänpäätä, jotka olivat pylväitten päässä, 13. ja neljäsataa granaattiomenaa kahteen ristikkokoristeeseen, kaksi riviä granaattiomenia kumpaankin ristikkokoristeeseen, peittämään kahta pallonmuotoista pylväänpäätä, jotka olivat pylväitten päällä. 14. Ja hän teki telineet ja teki altaat telineitten päälle, 15. Ja yhden meren ja kaksitoista raavasta sen alle. 16. Ja kattilat, lapiot ja haarukat ynnä kaikki niihin kuuluvat kalut Huuram-Aabiv teki kuningas Salomolle Herran temppeliin kiilloitetusta vaskesta. 17. Jordanin lakeudella kuningas ne valatti savimuotteihin, Sukkotin ja Seredan välillä. 18. Ja Salomo teetti kaikkia näitä kaluja ylen paljon, sillä vasken painoa ei määrätty.

7. Salomo teetti ohjeiden mukaan myös kymmenen kultaista lampunjalkaa ja asetti ne temppeliin, viisi oikealle ja viisi vasemmalle puolelle. 8. Samoin hän teetti temppeliin kymmenen pöytää, viisi oikealle ja viisi vasemmalle puolelle. Hän teetti myös sata kultaista vihmontamaljaa. 9. Salomo rakensi pappien esipihan ja suuren esipihan sekä esipihan portit; portinpuoliskot hän silasi pronssilla. 10. Suuren altaan hän sijoitti temppelin oikealle puolelle, kaakkoiskulmaan. 11. Hiram-Abi teki tuhka-astiat, tuhkalapiot ja vihmontamaljat. Hän sai valmiiksi kaiken, mitä kuningas Salomo hänellä teetti Jumalan temppeliä varten: 12. kaksi pylvästä, niiden maljamaiset päät ja kaksi köynnöskoristetta, jotka peittivät noiden kahden maljan pintaa, 13. ja köynnöksiä varten neljäsataa granaattiomenaa, kumpaakin köynnöstä kohti kaksi riviä omenoita peittämään pylvään päässä olevan maljan pintaa. 14. Hän teki myös työntöpöydät ja niihin padat, 15. altaan ja kaksitoista härkää sen alle. 16. Herran temppelissä tarvittavat tuhka-astiat, tuhkalapiot, haarukat ja kaikki niihin kuuluvat välineet Hiram-Abi teki kuningas Salomolle kiillotetusta pronssista. 17. Kuningas valatti ne maahan kaivetuissa muoteissa Jordanin laaksossa Sukkotin ja Saretanin välillä. 18. Kaikkia näitä esineitä Salomo teetti hyvin paljon, ja pronssia kului mittaamattomat määrät. ©

 

Kommentoi tätä katkelmaa

Kultaiset temppeliesineet

19. Salomo teetti myös kaikki kalut, joita tuli olla Herran temppelissä: kulta-alttarin, pöydät, joilla näkyleivät olivat, 20. lampunjalat lamppuineen, jotka oli sytytettävä säädetyllä tavalla kaikkeinpyhimmän eteen, puhtaasta kullasta, 21. kultaisine kukkalehtineen, lamppuineen ja lamppusaksineen - puhtainta kultaa; 22. veitset, maljat, kupit ja hiilipannut puhtaasta kullasta; ja temppelin oviaukkojen sisemmät ovet, jotka veivät kaikkeinpyhimpään, sekä ne temppelin ovet, jotka veivät temppelisaliin, kullasta.

19. Salomo teetti myös kaikki muut temppeliin kuuluvat esineet: kultaisen alttarin ja pöydät, joilla uhrileipiä pidettiin, 20. sisäkammion eteen sijoitettavat, puhtaasta kullasta valmistetut lampunjalat ja lamput, jotka oli sytytettävä määräysten mukaisesti, 21. kultaiset kukkakoristeet, lamput ja lamppupihdit, kaikki puhdasta kultaa, 22. sekä veitset, vihmontamaljat, kupit ja tuliastiat, nämäkin puhdasta kultaa. Myös temppelin sisäkammioon, kaikkeinpyhimpään, johtava ovi, sen ovenpuoliskot ja temppelisalin ovet päällystettiin kullalla. ©

 

Kommentoi tätä katkelmaa

2. aikakirja,
luku 3
2. aikakirja,
luku 5

Viitteet

 1) Valtter Luoto (toim.), Iso Raamatun Sanahakemisto 4: heprea–suomi-sanakirja (Aika Oy, 1997), 143–144.

 2) The Math Forum, ”Rounding Pi” (arkistoitu 07.09.2015). Raamattukriitikko Sam Gibson esittää kysymyksen epätäsmällisesti ja saa osakseen kolmen matemaatikon nuhteet.

 

Ota yhteyttäX