Kourallinen perusteita

Seuraavan kerran kun joku kysyy, miksi uskot Jumalaan, ota vasen käsi avuksi. Se tarjoaa sinulle ja kysyjälle kuusi hyvää syytä pitää kristillistä teismiä totena. Tämä muistisääntö on tietenkin vain tiivistelmä. Se kuulostaa vakuuttavalta vain, jos osaat myös perustella väitteesi. Tarkoitus onkin, että yllättävän kysymyksen kohdalla saat hetken lisäaikaa panna paperit mielessäsi järjestykseen.

Käsi: maailmankaikkeus

Jumala on paras selitys sille, miksi mitään on olemassa. Kosmos ei ole ikuinen. Jos se olisi, nykyhetki ei voisi koskaan tulla, sillä ensin olisi käytävä läpi ääretön määrä aiempia hetkiä. Toisaalta parhaat tieteelliset havaintomme viittaavat alkuhetkeen, josta käsin kaikkeus laajenee ja tähtijoukot loittonevat toisistaan. Tuosta hetkestä ei ole äärettömän kauan, sillä kosmoksessa on yhä käyttökelpoista energiaa ja järjestystä. Universumi on kuin vieterikello – jos se olisi ollut pöydällä ikuisesti, se ei enää raksuttaisi.

Kaikki asiat, joilla on alku, tarvitsevat selityksen ja syyn olemassaololleen. Kun on kyse tapahtumasta, jossa aika, tila, aine ja energia saivat alkunsa, syyn on oltava ajaton, aineeton, vapaa tilan ja energian rajoituksista sekä varsin voimakas. Tällainen syy muistuttaa eniten sitä, mitä filosofia kutsuu Jumalaksi.

Peukalo: hienosäätö

Jumala on paras selitys sille, miksi kosmos näyttää olevan hienosäädetty elämää varten – ”aivan nappiin”, mistä peukutus kertoo. Tähtitieteilijät ja astrofyysikot ovat näet havainneet, että planeettamme, aurinkokuntamme ja koko galaksin ominaisuudet ovat kapealla elinkelpoisuuden vyöhykkeellä. Jopa pikkuruiset muutokset fysiikan laeissa ja luonnonvakioissa estäisivät ainetta syntymästä tai tuottaisivat pelkkiä jättiläistähtiä.

Ilmiön selittää joko välttämättömyys, sattuma tai tarkoitus. Ei kuitenkaan ole mitään syytä ajatella, että universumin olisi oltava välttämättä juuri omamme kaltainen. Loton pääpotin voittaminen kerran sekunnissa koko elämän ajan on helpompaa kuin saada edes sähkömagnetismin ja painovoiman suhde vahingossa kohdalleen. On uskottavampaa, että joku suunnattoman voimakas ja viisas on huolellisesti virittänyt kosmoksen säätimet.

Etusormi: ajattelu

Jumala on paras selitys sille, että ajatteluun voi luottaa. Ohimon koputus etusormella vihjaa jonkun olevan tyhmä. Mutta jos mielenilmiöt ovat aivojen sähköpurkausten tuottamia eritteitä, kaiken ajattelun luotettavuus kyseenalaistuu. Yhtäkään näkemystä ei valita järkevyyden tai totuuden vuoksi – kemialliset reaktiot pakottavat meidät ateisteiksi, luonnonsuojelijoiksi ja oikeistolaisiksi.

Mieli ja aivot eivät ole pelkistettävissä toisiinsa, koska niillä on eri ominaisuuksia. On siis todennäköistä, että sinulla on aineeton mieli, jonka päättelykykyä kemia ei määrää ja joka vain käyttää aivoja toimiakseen maailmassa. Ilmeisin selitys sen olemassaololle on suuri Mieli, jonka rajalliseksi kuvaksi oma mielesi on luotu.

Keskisormi: moraali

Keskisormen heiluttelu on epäkohteliasta vain sopimuksen vuoksi. Jumala taas on paras selitys sille, miksi todellista hyvää ja pahaa on olemassa. Ilman ihmiskunnan ulkopuolista mittapuuta moraali on pelkkä mielipide. Tajumme oikeasta ja väärästä ei ole pätevä eikä sitova, jos tajun tuotti ohjaamaton evoluutio. Yksikään teko ei ole hyvä tai paha – ne vain ovat.

Silti syytämme kansanmurhaajia, oululaistyttöjen raiskaajia ja vanhustenhoidon väärinkäytöksillä rikastuneita aidosti pahoista teoista, emme erilaisesta mausta käytöksen suhteen. Ilman oikeaa ja väärää pahuuden ongelmakin menettää voimansa. Tarvitaan hyvä Jumala, jonka luonteeseen moraalinen velvoite perustuu.

Nimetön: merkitys

Jumala on paras selitys sille, että kaipaamme elämäämme todellista arvoa ja tarkoitusta. Esimerkiksi parisuhde, jota sormus nimettömässä kuvaa, tuo elämään syvää mielekkyyttä ja merkityksen tunnetta. Mutta ilman Jumalaa kaikki raukeaa lopulta tyhjiin: aarteet hajoavat, läheiset kuolevat, saavutukset unohtuvat, aurinko sammuu. Lopulta on yhdentekevää, olitko hyväntekijä vai sarjamurhaaja.

Kun perimmäinen merkitys puuttuu, yritämme sen korvikkeeksi selittää, että elämällä ja sen valinnoilla on merkitystä meille tämän lyhyen hetken ajan. Polttava kaipuumme viittaa kuitenkin siihen, että lopullinen arvo ja tarkoitus ovat olemassa, koska olemassaolomme lähde on Jumala – itse Elämä, Rakkaus ja Ilo. Hän on suunnitellut meidät elämään ikuisesti juuri yhteydessä häneen.

Pikkusormi: ylösnousemus

Jumala on paras selitys sille, mitä Jeesukselle tapahtui pääsiäisaamuna. Pikkusormi on pienin ja helppo unohtaa. Samoin olisi pitänyt tapahtua nasaretilaiselle rakennusmiehelle, joka teloitettiin häpeällisesti parituhatta vuotta sitten. Mutta tänään tuo hengiltä kidutettu mies on historian keskipiste, koska sai epäuskoiset seuraajansa täysin vakuuttuneiksi siitä, että heräsi eloon uudessa, tuhoutumattomassa ruumiissa.

Luonnolliset selitykset eivät toimi. Väärän haudan jälkeen oikea olisi löytynyt pian. Valekuollut Jeesus ei olisi päässyt ulos eikä vakuuttanut oppilaitaan kuoleman voittamisesta. Viholliset eivät olisi varastaneet ruumista eivätkä ystävät olisi valehdelleet asiasta kidutuksen ja kuoleman edessä. Tapahtumat eivät vastaa hallusinaatioiden piirteitä eikä pelkkä näky riittäisi vakaumuksen syntymiseen.

Selitysvoimaisin vaihtoehto on oikea ylösnousemus, mutta niitä ei tapahdu itsestään.

Jälleen tarvitaan Jumalaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kourallinen perusteita”

  1. Tää oli tosi hyvä. Ehkä voin itsekin muistaa nämä asiat perusteluineen vasemman käden muistisäännön kautta. Kahlaan sivujasi sen aikuisriparilaisen ja alfakurssin takia. Oon niin huono järkiperäisessä keskustelussa Jumalasta.

    Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.