Päivitykset 2024
luotu 20.1.2024 klo 19:38
muokattu 20.11.2024 klo 12:19
marraskuu - lokakuu - syyskuu - elokuu - heinäkuu - kesäkuu - toukokuu - huhtikuu - maaliskuu - helmikuu - tammikuu
marraskuu
- 20.11.
- Viime viikon tiistaina Helsingissä pidetyn Veritas Forum -tilaisuuden tallenne on julkaistu! Robert Brotherus ja minä otimme kantaa aiheeseen, onko ateistinen vai teistinen todellisuuskäsitys järkevämpi – sekä lukuisiin yleisökysymyksiin.
- 19.11.
- Viime torstaina TikTok-video jäi julkaisematta muiden kiireiden vuoksi. Tässä se nyt on – tuliko Jeesus tuomaan rauhan vai ei?
- 7.11.
- TikTok-video aiheesta, oliko kerjäläisiä, riivattuja ja enkeleitä yksi vai kaksi. Kunniakäsitykseen liittyviä huomioita katkelmiin, joissa Jeesuksen valtuuksia kysytään, hän parantaa naisen sapattina ja kertoo vertauksen suuresta juhlasta, Johannes Kastaja mestataan ja kymmenen spitaalista paranee.
- 6.11.
- Blogiteksti siitä, onko Israelin Jumala kopioitu (vaimoineen) kanaanilaisista jumalhahmoista, kunnes tarkoitushakuiset kirjurit muokkasivat tekstit uudelleen pakkosiirtolaisuuden jälkeen.
- 5.11.
- Marraskuu saapuu ja päivitin tapahtumakalenterin ajan tasalle. Keskeneräinen blogiteksti valmistunee huomenna.
lokakuu
- 31.10.
- TikTok-video aiheesta, poistiko Aasa uhrikukkulat Juudan alueelta.
- 24.10.
- TikTok-video aiheesta, tuomitseeko Jumala ketään.
- 17.10.
- TikTok-video aiheesta, mitä ristiinnaulittu Jeesus sai juodakseen ja joiko hän.
- 11.10.
- Hyvää syyslomaa! Ajastetut julkaisut jatkuvat ensi viikolla normaalisti.
- 10.10.
- TikTok-video aiheesta, mihin Juudaksen kavallusrahat päätyivät.
- 9.10.
- Lisäsin kirjahyllyyn Tannehillin teoksen The Sword of His Mouth. Työstän tänään seuraavan neljän viikon TikTok-videoita ja illan Ajattelun akatemia -luentoani.
- 7.10.
- Sivuston pisin artikkeli, graduuni pohjautuva tarkastelu Jeesuksen jumaluudesta on vihdoin julkaistu. Jos löydät siitä ladonta-, viittaus-, kielioppi- tai asiavirheen, klikkaa lähintä kirjekuoren kuvaa ja kerro toki.
- 3.10.
- TikTok-video aiheesta, miksi kuvaukset Paavalin matkatoverien kokemuksista vaihtelevat eri kohdissa.
- 2.10.
- Blogiteksti "Kuka pelkää multiversumia?". Monia pieniä lisähuomioita eri puolille Uutta testamenttia, mm. Jeesuksen syntymästä, Nasaretista, vihollisten rakastamisesta, veron maksamisesta ja taloustilanteesta. Käsitteet denaariDenaari: Työläisen tyypillinen päiväpalkka, jolla hän ja hänen perheensä elivät pitkälti kädestä suuhun. Jeesuksen päivinä 70 prosenttia Israelin väestöstä oli maanviljelijöitä, kalastajia tai toisten pelloilla ja "tehtaissa" työskenteleviÃ..., rabbiRabbi: (hepr. rabî, 'suuri') Juutalaisen opettajan arvonimi. Jopa rabbien piti opetella jokin elatuksen tuova ammatti uskonnollisen toimintansa rinnalle. ja GalileaGalilea: Israelin pohjoisosa, jonka pääkaupunkina toimi aiemmin Sepforis ja myöhemmin Tiberias (alueen kaksi suurinta kaupunkia). Galileassa oli liki kaksisataa pientä kylää, suurimpana tuhannen asukkaan Kapernaum. Seutu oli siis pitkälti asutuksen tä... saivat määritelmän.
- 1.10.
- Uusi lähdeteos, Sailhamerin Pentateuch as Narrative. Lukuisia pikku lisäyksiä eri puolille Uutta testamenttia.
syyskuu
- 26.9.
- TikTok-video aiheesta, sekoittiko Jeesus Abjatarin ja Ahimelekin keskenään.
- 24.9.
- Kulttuuritaustasta nousevia keskeisiä huomioita katkelmaan, jossa Jeesus sekoittaa temppelin Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa. Lähdekirjastoon on lisätty Behen teos Darwin Devolves.
- 23.9.
- Työ Jeesuksen jumaluutta käsittelevän artikkelin parissa jatkuu.
- 18.9.
- TikTok-video aiheesta, suhtautuuko Raamattu ristiriitaisesti avioliittoon.
- 16.9.
- Rinnakkaispaikkaviitteet on naputeltu pääsiäiskertomuksia vaille valmiiksi.
- 14.9.
- Jatkoin rinnakkaiskohtien merkitsemistä ihan silkasta ilosta, että se on niin yksinkertaista. :) Puuha on noin puolessa välissä.
- 13.9.
- Paransin sivuston koodia pienellä hyödyllisellä lisäyksellä: saan helposti lisättyä mihin tahansa Raamatun kirjaan viittaukset rinnakkaiskohtiin. Erityisesti tästä on iloa synoptisten evankeliumien kohdalla, sillä tunnetusti niissä on suuret määrät yhtymäkohtia. Esimerkiksi Matteuksen evankeliumin luvusta 3 voit vilkaista, mistä on kyse (ota Leijuva Raamattu valikosta käyttöön, ellei se vielä ole.)
Rinnakkaiskohtien lisääminen on vielä kesken, joten jatkan sitä artikkelisuomennoksen ohessa ensi viikon alussa. - 12.9.
- Lisäsin vähäisiä huomioita eri puolille Uutta testamenttia – ja sanahakemistoon uusia käsitteitä, mm. allegoriaAllegoria: Vertauskuvallinen esitystapa, jossa asia kerrotaan symbolikieltä käyttäen., Filon AleksandrialainenFilon Aleksandrialainen: (engl. Philo) Tuottelias hellenistinen juutalaisfilosofi, joka suosi allegorista tulkintatapaa ja pyrki kirjoituksissaan osoittamaan, että Mooseksen opetukset olivat sopusoinnussa parhaan kreikkalaisen ajattelun kanssa., HillelHillel: Rabbi Shammain ohella toinen 1. vuosisadan kuuluisimmista fariseuksista. H. otti yleensä lain tulkintaa koskeviin kysymyksiin suopeamman kannan ja Shammai tiukemman. H:n pojanpoika Gamaliel oli apostoli Paavalin opettaja ()., Kuolleenmeren käärötKuolleenmeren kääröt: Tekstilöydös, joka tehtiin v. 1947–1956 Kuolleenmeren rannalla Qumranin lähistöllä sijaitsevista luolista. Käsikirjoitusten ikä vaihtelee n. 200 eKr. – 70 jKr. ja niihin kuuluu lähes kaikkien Vanhan testamentin kirjojen lisäksi r..., metaforaMetafora: Kielikuva, joka perustuu kahden olennaiselta osin samankaltaisen asian vertaamiseen., saddukeuksetSaddukeukset: Pieni ylhäisöstä ja taloudellisesta eliitistä koostuva ryhmittymä, joka kannatti aikoinaan hasmonealaisia eikä sittemmin vastustanut Rooman miehitysvaltaa. Suurin osa s:ista kuului pappissukuihin (nimikin juontuu todennäköisesti Sadokista, )...., sanhedrinSanhedrin: Ylimmäisen papin johtama juutalaisten korkein oikeusistuin ja lainsäädäntöelin, jossa oli 71 jäsentä sekä fariseusten, saddukeusten että puolueettomien kansan vanhimpien joukosta. Hallinnollisesti S. oli pitkälti autonominen, mutta Rooma ni... sekä targumTargum: (akkad. 'tulkinta') Arameankielinen Vanhan testamentin käännös- ja selitysteos, jollaisia syntyi synagogatekstien lukemisen yhteydessä suoritetun suullisen käännöksen pohjalta jo esikristillisellä ajalla. Vanhimmat säilyneet kirjallis....
- 9.9.
- Graduni Jeesuksen jumaluudesta on nyt raakasuomennettu lähde- ja raamattuviitteineen. Se täytyy vielä siistiä kielellisesti selkeään muotoon ja tiivistää sivuston kannalta mielekkääseen sisältöön, mutta ensin on valmisteltava huomisillan opetus Helsingin OPKOn nuorteniltaan.
- 3.9.
- Viime huhtikuussa pitämäni luento Jeesuksen ylösnousemuksen historiallisuudesta on julkaistu vapaaseen katseluun. Vaikka itse sanonkin, asiapitoisempaa 40-minuuttista en ole tästä aiheesta suomeksi tavannut – mutta kerro ihmeessä, jos sellainen on, niin linkitän siihenkin.
- 2.9.
- Syyskuu on saapunut! Tänään työaika on kulunut pääasiassa Jeesuksen jumaluutta käsittelevän artikkelin parissa.
elokuu
- 28.8.
- 1. Samuelin kirjan 18. luku on valmis – tarkastelemme Daavidin liiallista suosiota, väitteitä homosuhteesta, Saulin juonia sekä kuninkaantyttärestä pyydettyä morsiamenhintaa.
- 27.8.
- Taistelin heprean ladonnan kanssa ja korjasin kirjoitusvirheet katkelmissa syntipukista, syntiinlankeemuksesta, Jeftan tyttärestä, "seksiorjista" ja Jesajan messiasennustuksesta. Varsinainen työ oli 1. Samuelin kirjan 17. luvun kertomuksessa Daavidista ja Goljatista. Siellä on nyt tarkasteltu osioita filistealaisten haaste, paimenpoika tuo juustoa, väärää ja oikeaa julkeutta, vieraat varusteet, ... sitä kovemmin ne kaatuvat, kuka Goljatin surmasi?, ja Israelin armeijan voitto.
- 26.8.
- Kaksi laajaa tapahtumaa ja alkanut Ajattelun akatemia -koulutus ovat vieneet runsaasti aikaani. Ohessa olen työstänyt jo useamman päivän Daavidin elämän alkuvaiheisiin liittyviä huomioita 1. Samuelin kirjan lukuihin 16–18 ja nyt ensimmäinen niistä on koossa. Vilkaise, mitä Raamattu kertoo kuninkaan vaihtumisesta, Daavidin valinnasta ja hänen siirtymisestään Saulin palvelukseen.
- 6.8.
- TikTok-video aiheesta näkeekö Jumala kaiken, osa 2.
- 2.8.
- TikTok-video aiheesta, näkeekö Jumala kaiken.
heinäkuu
- 30.7.
- Valmistelen luentoa Uuden testamentin näkökulmista perhe-elämään, joten sivusto on tuokion takalevyllä. TikTok-videon kyllä julkaisin aiheesta, onko perheen tarkoitus olla huolenpidon vai vihan kohde.
- 26.7.
- Työstän mittavaa artikkelia Jeesuksen jumaluuteen liittyen. Korjasin tänä aamuna yhteydenottolomakkeessa olevan häiriön – PHP-versiomuutoksen jälkeen koodista puuttui yksi välilyönti. Myös TikTok-video aiheesta, onko Jeesuksella kaikki valta vai ei.
- 22.7.
- Kesäloma päättyi ja sisällöntuotanto jatkuu taas. Lisäsin huomioita syntiinlankeemuskertomuksen eri vaiheisiin – alkuperäiseen houkutukseen, kiinni jäämiseen, tuomioon sekä paratiisista karkotukseen.
kesäkuu
- 14.6.
- Puolustajan Polku toivottaa lukijoilleen ja seuraajilleen hyvää kesää! Palaamme linjoille 17.7. kesäloman jälkeen. Instagram-julkaisut jatkuvat automatisoidusti ennallaan.
- 11.6.
- Ateistien meemeissä esiintyy jatkuvasti 4. Moos. 31:n katkelma, jossa Jumala väitetysti käskee ottaa vangitut midianilaisneitsyet sotilaiden seksiorjiksi. Tekstissä ei todellisuudessa tapahdu mitään sen suuntaistakaan, mutta asiaa on hieman pengottava. Vilkaise siis tuomio Midianille sekä sotasaalis ja puhtaussäännöt. Kommentoin lyhyesti myös katkelmaa, jossa saalis lasketaan.
- 10.6.
- Kas noin, valmista tuli! Uusi pitkä ja laaja perusartikkeli aiheesta, onko sielua tai mieltä olemassa. (Kukas arvaa, miksi artikkelin tunnusnumero on juuri tuo?) Samalla sain korjattua lähdeviitteiden numeroinnin sekavan järjestyksen – syy oli rekursiivisen funktiokutsun. Lisäsin lähdeteosten joukkoon kirjat Fit for a Purpose, Escaping the Beginning?, Evil and the Justice of God ja Return of the God Hypothesis.
- 7.6.
- Olen eilen ja tänään naputellut sielun olemassaoloa käsittelevää pitkää artikkelia. Sen viimeistely on hiukan kesken ja taitaa jäädä maanantaille.
- 5.6.
- Tänään on ollut (uskomattoman työläs) märkätilojen silikonien vaihdon päivä, mutta aloitin sielun olemassaoloa tarkastelevan artikkelini kääntämisen ja lisäsin postissa saapuneen kirjan Lights in the Sky and Little Green Men lähdekirjastoon.
- 4.6.
- Naputtelin hienosäätöä käsittelevän blogitekstin otsikolla "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". Nyt valikon blogilistassakin on nimen perässä tähti, mikäli teksti on alle kaksi viikkoa vanha. Lisäksi irrallisia huomioita katkelmiin Mark. 12:13–12:17, Matt. 2:13–2:18, Matt. 2:19–2:23, Joh. 19:8–19:16a, Matt. 22:15–22:22, Joh. 18:1–18:14, Luuk. 13:1–13:5, Mark. 3:1–3:6, Luuk. 3:1–3:6 ja Ap. t. 12:1–12:5. Useita lisäyksiä sanahakemistoon, etenkin keisarien ja kuninkaiden (mm. Herodes AgrippaHerodes Agrippa I: Herodes Antipaan veljenpoika, joka hallitsi koko Israelia Rooman alaisena vasallikuninkaana vuosina 41–44 jKr. Hänet nimitti virkaansa keisari Caligula. Mestautti apostoli Jaakobin ja vangitsi Pietarin – hiukan tosin. H. A. I:n kuolema... ja ClaudiusClaudius: l. Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, Rooman keisari vuosina 41‐54 jKr. Keisari Tiberiuksen veljenpoika. Palautti vallan Juudeassa ja Samariassa Herodeksen dynastialta prokuraattoreille. Karkotti juutalaiset Roomasta () ilmeisesti Kristus...) kohdalle.
- 3.6.
- Sivuston koodista on korjattu ja optimoitu noin 80 %. En huomannut tähänastisten muutosten aiheuttavan toimintaongelmia, joten päivitin muutokset sivuston varsinaiseen koodiin. Näin lähdekirjastokin näkyy taas normaalisti. Jos havaitset jotain outoa jollakin sivulla, ota toki yhteyttä oikean alakulman palautelomakkeella!
Yksi hyödyllinen parannus on, että hakusanaston linkit sisältävät nyt lyhyen määritelmä-overlayn. Jos siis viet hiiren tämän aasiaAasi: Pitkäkorvainen hevoseläin; Raamatun aikaan yleinen kuormajuhta, kyntöeläin ja ratsu. käsittelevän linkin ylle ja kuvittelet, että se on sinulle täysin vieras käsite, saat lisätietoa. Klikkaamalla linkkiä pääset sitten pohtimaan, varastiko Jeesus aasin ratsastaessaan Jerusalemiin. Naputtelin myös osiorungon Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeihin sisällön lisäämisen helpottamiseksi, mutta seuraavaksi on kirjoitettava lyhyt teksti Uuteen Tiehen.
toukokuu
- 29.5.
- Koodikorjausten ohessa julkaisin TikTok-videon siitä, pelastuuko ihminen uskon vai tekojen ansiosta. Tarkemman käsityksen asiasta saat tutkimalla Jaakobin kirjeen 2. lukua.
- 28.5.
- Olen lisännyt sanahakemistoon useita käsitteitä mahdollisine lähteineen ja linkkeineen (ja korjaillut vanhoja). Uusia ovat ainakin apokryfikirjatApokryfikirjat: (kreik. ἀπόκρυφος, 'kätketty') Nimitys kirjoituksille, jotka laadittiin Vanhan ja Uuden testamentin välisellä ajalla eli 2. temppelin aikakaudella. Niihin lukeutuvat mm. lisäykset Danielin ja Esterin kirjoihin, viisauskirjallisuut..., arameaAramea: Heprean sukulaiskieli, joka vakiintui Persian vallan alla arkikäyttöön myös israelilaisten parissa. Ensimmäisellä vuosisadalla aramea oli Palestiinan alueella asuvien juutalaisten äidinkieli ja harva osasi hepreaa. Monista evankeliumien lainau..., hanukkaHanukka: Juutalaisten juhla, jota vietetään sen muistoksi, että kislev-kuun 25. päivänä 164 eKr. vapaustaistelija Juudas Makkabi valtasi Jerusalemin temppelin seleukidien miehitysjoukoilta ylivoimasta huolimatta ja puhdisti pyhäkön. Johanneksen Jeesu..., Herodes SuuriHerodes Suuri: Israelin hallitsija 37–4 eKr. Toteutti raskaan verotuksen turvin useita massiivisia rakennushankkeita, kuten Herodionin ja Masadan linnoitukset, amfiteatterin, Kesarean akveduktin sekä Jerusalemin temppelin uudisrakennuksen, jolla hän pönkit..., JosefusJosefus: (37 – n. 100 jKr.) alk. Josef ben Mathitjahu, myöh. Titus Flavius Josefus; juutalainen fariseus, sotilasjohtaja ja historioitsija, joka taisteli ensin roomalaista miehitysvaltaa vastaan, mutta siirtyi Rooman uskolliseksi kannatta..., samarialaisetSamarialaiset: Kansa, joka koostui Assyrian valloittaman Israelin (722 eKr.) alueelle siirrettyjen kansojen sekä juutalaisten laittomien seka-avioliittojen jälkeläisistä. S:t katsoivat uskovansa Israelin Jumalaan, odottivat Messiasta (Taheb), mutta tunnu..., SeptuagintaSeptuaginta: (lat. 'seitsemänkymmentä') Kreikankielinen Vanhan testamentin käännös, joka laadittiin 250 eKr. paikkeilla hajallaan asuvien juutalaisten tarpeisiin. Aleksanteri Suuren valloitusten seurauksena kreikasta oli tullut Välimeren alueella yle..., ja synagogaSynagoga: Juutalaisten rukous- ja kokoushuone. S:n tarkka alkuperä on tuntematon, mutta Salomon temppelin tuho ja pakkosiirtolaisuus synnyttivät tarpeen kokoontua paikallisesti palvomaan Israelin Jumalaa. Eläinuhrien sijasta painotus siirtyi Kirjoitusten op.... Nikkaroin myös valmiin osiojaon Matteuksen ja Markuksen evankeliumeihin, jotta lähdemateriaalin lisääminen olisi helpompaa ja joutuisampaa. Keskeneräinen koodi häiritsee sisällöntuotantoa niin pahasti, että minun on varmaan palattava pian sen ääreen... :)
- 27.5.
- Korjaan yhä koodia, jotta sivuston ominaisuudet olisivat entistä monipuolisemmat. Samalla lisään sanoja sanahakemistoon ja työstän kommentaarimateriaalia eri puolille; yksi lisäyksistä käsittelee 2. aikakirjan loppua, josta kuuluu voimakkaita kaikuja lähetyskäskyssä.
- 22.5.
- Olen muutamien viime päivien ajan optimoinut ja korjannut sivuston PHP-koodia. Muutama CSS-tyyli on ohessa muuttunut siten, että ne näyttävät vähän erikoisilta, kun koodikorjauksia ei ole vielä siirretty julkaistuun versioon. Koettakaa kestää päivä tai pari.
- 14.5.
- Lisäsin 2. kuninkaiden kirjaan, 2. aikakirjaan ja Jesajan kirjaan huomautuksia, jotka koskevat Sanheribin hyökkäystä Lakisin kaupunkiin. Arkeologia on joskus hämmästyttävää.
- 8.5.
- Naputtelin sisältöä Tuomarien kirjan 11. lukuun, missä Jefta neuvottelee Ammonin kuninkaan kanssa ja uhraa tyttärensä polttouhrina – paitsi ettei ole täysin ilmeistä, kuoliko Jeftan tytär lopulta!
Sivustolla näyttää vielä olevan hupsu rekursiovirhe, jonka johdosta luettelossa esiintyvät lähdeviitteet tulevat myöhemmäksi kuin sen perässä olevan leipätekstin, mutta eiköhän se kohta oikene... - 7.5.
- Kevätsiivousta! Korjasin minua pitkään häirinneen ongelman, että lähdeviitteet eivät käyttäytyneet oikein. Samalla päädyin korjaamaan jokaisesta artikkelista ja raamattukommentista sivuston ulkopuolisiin internetartikkeleihin viitanneet kuolleet linkit. Onhan se nyt mukavampi lukea tekstiä, jonka lähteet voi tarkistaa.
- 1.5.
- Olin illalla somevaikuttaja Tommi Finnilän kanssa keskusteluvieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Aiheena oli nuorten miesten kasvanut kiinnostus kristinuskoa kohtaan. Jakson voi katsoa täältä.
huhtikuu
- 26.4.
- Lisäsin muutamia alustavia, kulttuurista nousevia huomioita Luukkaan evankeliumin 15. lukuun, jossa Jeesus kohtaa syntisiä sekä kertoo vertaukset kadonneesta lampaasta ja kadonneesta kolikosta.
Tänään alkaa Apologiaforum, jonka aiheena ovat ihmeet ja niihin suhtautuminen. Ilmoittaudu vikkelästi etäosallistujaksi, sillä itse tupa on jo aivan täynnä! - 25.4.
- Adlibriksella on tarjouskampanja – 10 % alennus lähes kaikesta koodilla KEVAT24. Kokeilepa, olisiko jokin sinua kiinnostava kirja mukana!
- 23.4.
- Kävin kirjahyllyn jokaisen teoksen läpi kamman kanssa, sillä Puolustajan Polku on nyt Adlibris-verkkokirjakaupan yhteistyökumppani. Tämä sivusto ei tallenna mitään mainosevästeitä koneellesi, mutta jos haluat hankkia esimerkiksi jonkin suosittelemistani teoksista omaksesi ja samalla tukea apologiatyötä välitysprovisioilla, klikkaa teossivulla olevaa Adlibris-linkkiä ja tilaa kirja sitä kautta. Kiitokset!
(Osa verkkokauppalinkeistä johtaa uudempaan ja edullisempaan painokseen kuin mitä oma kappaleeni edustaa. Siksi kansikuva ei aina täsmää.) - 17.4.
- Lisäsin suositeltavia teoksia koskevaan artikkeliin laajan osion kysymyksestä, kuka Jeesus oli.
- 5.4.
- Valmistaudun tämäniltaiseen ja maanantaisiin tapahtumiin, mutta naputtelin Baesan kuolemaa käsittelevät katkelmat sekä 1. kuninkaiden kirjaan että 2. aikakirjaan.
- 3.4.
- Lisäsin selvennyksen 3. Mooseksen kirjan katkelmaan, jonka väitetään kertovan aavikkodemoni Asaselista. Sivustolla oli myös palvelinongelma, jonka johdosta yksikään teossivu ei näkynyt, mutta palveluntarjoajani on korjannut asian.
maaliskuu
- 30.3.
- Sivustotöitä. Muunnan koodia yhteensopivaksi HTML5-standardin kanssa ja virheilmoitukset ovat vähentyneet jo huomattavasti. Siunattua pääsiäistä!
- 26.3.
- Jos sinulta meni ohi tämänaamuinen Kysy Raamatun pääsiäisestä -ohjelma Radio Dein aalloilla, tallenne löytyy Dei Plussasta (kohdasta 1:16:10 eteenpäin). Pohdimme Vesa Ollilaisen kanssa monia kuulijoiden esittämiä kysymyksiä – muun muassa sitä, onko ylösnousemukselle historiallisia todisteita, hylkäsikö Jumala Jeesuksen ristillä ja onko hänet vain kopioitu pakanallisista pelastajataruista.
- 20.3.
- Työstän tänään päättelyvirheitä käsittelevää esitystä, mutta katsotaan, tihkuisiko jotain materiaalia myös tälle sivustolle. Asiaan liittymättä tuli mieleen, että jos tunnet yläkoululaista, jonka pitäisi kemiassa opetella ulkoa keskeisimmät alkuaineet, niin olen laatinut urakan helpottamiseksi Alkuainetestin jo vuosia sitten.
- 16.3.
- Café Raamattu julkaisi toistaiseksi viimeisen jaksomme, joka käsittelee kärsimyksen ja pahan ongelman kohtaamista.
helmikuu
- 27.2.
- Päivän Niiranen & Marjokorpi -podcastissa jatketaan Jeesus-kysymyksen pohdintaa. Oliko hän hullu, huijari, Herra vai jotain muuta?
- 24.2.
- Café Raamatussa tarkastellaan luonnollisia selitysyrityksiä ylösnousemukselle.
- 22.2.
- TikTok-video ristiriidasta, pitikö Jumala lupauksensa Aabrahamille vai ei. Ja kas vain – samana päivänä tuli ulos myös Niiranen & Marjokorpi -podcastin jakso, jossa tarkastelemme minimaalisiin tosiasioihin perustuvaa argumenttia ylösnousemuksen tueksi.
- 17.2.
- Minä jatkan kirjan käännöksen viimeistelyä ja Café Raamattu puolestaan sen pohtimista, nousiko Jeesus todella kuolleista.
- 3.2.
- Café Raamatussa julkaistiin seuraava jakso Jumalan olemassaolon todisteista. Tästä kompaktista aiheestahan on olemassa myös blogiteksti.
tammikuu
- 29.1.
- TikTok-video siitä, katuuko Jumala aikeitaan vai ei. Lisäsin myös huomattavan määrän materiaalilinkkejä sanahakemistoon. Olethan jo käyttänyt sitä tiedonhakuun?
- 20.1.
- Vuoden alku on vierähtänyt kiirehtiessä kirjan käännöstä eteenpäin, mutta Café Raamatussa keskustelimme Leif Nummelan kanssa siitä, tarvitseeko kristillistä vakaumusta puolustaa.