Vuosi 2023

Päivitykset 2024

luotu 20.1.2024 klo 19:38

muokattu 14.6.2024 klo 22:40


kesäkuu - toukokuu - huhtikuu - maaliskuu - helmikuu - tammikuu

kesäkuu

14.6.
Puolustajan Polku toivottaa lukijoilleen ja seuraajilleen hyvää kesää! Palaamme linjoille 17.7. kesäloman jälkeen. Instagram-julkaisut jatkuvat automatisoidusti ennallaan.
11.6.
Ateistien meemeissä esiintyy jatkuvasti 4. Moos. 31:n katkelma, jossa Jumala väitetysti käskee ottaa vangitut midianilaisneitsyet sotilaiden seksiorjiksi. Tekstissä ei todellisuudessa tapahdu mitään sen suuntaistakaan, mutta asiaa on hieman pengottava. Vilkaise siis tuomio Midianille sekä sotasaalis ja puhtaussäännöt. Kommentoin lyhyesti myös katkelmaa, jossa saalis lasketaan.
10.6.
Kas noin, valmista tuli! Uusi pitkä ja laaja perusartikkeli aiheesta, onko sielua tai mieltä olemassa. (Kukas arvaa, miksi artikkelin tunnusnumero on juuri tuo?) Samalla sain korjattua lähdeviitteiden numeroinnin sekavan järjestyksen – syy oli rekursiivisen funktiokutsun. Lisäsin lähdeteosten joukkoon kirjat Fit for a Purpose, Escaping the Beginning?, Evil and the Justice of God ja Return of the God Hypothesis.
7.6.
Olen eilen ja tänään naputellut sielun olemassaoloa käsittelevää pitkää artikkelia. Sen viimeistely on hiukan kesken ja taitaa jäädä maanantaille.
5.6.
Tänään on ollut (uskomattoman työläs) märkätilojen silikonien vaihdon päivä, mutta aloitin sielun olemassaoloa tarkastelevan artikkelini kääntämisen ja lisäsin postissa saapuneen kirjan Lights in the Sky and Little Green Men lähdekirjastoon.
4.6.
Naputtelin hienosäätöä käsittelevän blogitekstin otsikolla "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". Nyt valikon blogilistassakin on nimen perässä tähti, mikäli teksti on alle kaksi viikkoa vanha. Lisäksi irrallisia huomioita katkelmiin Mark. 12:13–12:17, Matt. 2:13–2:18, Matt. 2:19–2:23, Joh. 19:8–19:16a, Matt. 22:15–22:22, Joh. 18:1–18:14, Luuk. 13:1–13:5, Mark. 3:1–3:6, Luuk. 3:1–3:6 ja Ap. t. 12:1–12:5. Useita lisäyksiä sanahakemistoon, etenkin keisarien ja kuninkaiden (mm. Herodes AgrippaHerodes Agrippa I: Herodes Antipaan veljenpoika, joka hallitsi koko Israelia Rooman alaisena vasallikuninkaana vuosina 41–44 jKr. Hänet nimitti virkaansa keisari Caligula. Mestautti apostoli Jaakobin ja vangitsi Pietarin – hiukan tosin. H. A. I:n kuolema... ja ClaudiusClaudius: l. Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, Rooman keisari vuosina 41‐54 jKr. Keisari Tiberiuksen veljenpoika. Palautti vallan Juudeassa ja Samariassa Herodeksen dynastialta prokuraattoreille. Karkotti juutalaiset Roomasta () ilmeisesti Kristus...) kohdalle.
3.6.
Sivuston koodista on korjattu ja optimoitu noin 80 %. En huomannut tähänastisten muutosten aiheuttavan toimintaongelmia, joten päivitin muutokset sivuston varsinaiseen koodiin. Näin lähdekirjastokin näkyy taas normaalisti. Jos havaitset jotain outoa jollakin sivulla, ota toki yhteyttä oikean alakulman palautelomakkeella!

Yksi hyödyllinen parannus on, että hakusanaston linkit sisältävät nyt lyhyen määritelmä-overlayn. Jos siis viet hiiren tämän aasiaAasi: Pitkäkorvainen hevoseläin; Raamatun aikaan yleinen kuormajuhta, kyntöeläin ja ratsu. käsittelevän linkin ylle ja kuvittelet, että se on sinulle täysin vieras käsite, saat lisätietoa. Klikkaamalla linkkiä pääset sitten pohtimaan, varastiko Jeesus aasin ratsastaessaan Jerusalemiin. Naputtelin myös osiorungon Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeihin sisällön lisäämisen helpottamiseksi, mutta seuraavaksi on kirjoitettava lyhyt teksti Uuteen Tiehen.

Kommentoi tätä katkelmaa

toukokuu

29.5.
Koodikorjausten ohessa julkaisin TikTok-videon siitä, pelastuuko ihminen uskon vai tekojen ansiosta. Tarkemman käsityksen asiasta saat tutkimalla Jaakobin kirjeen 2. lukua.
28.5.
Olen lisännyt sanahakemistoon useita käsitteitä mahdollisine lähteineen ja linkkeineen (ja korjaillut vanhoja). Uusia ovat ainakin apokryfikirjatApokryfikirjat: kreik. 'ap´okrufoc, 'kätketty'; nimitys kirjoituksille, jotka laadittiin Vanhan ja Uuden testamentin välisellä ajalla eli 2. temppelin aikakaudella. Niihin lukeutuvat mm. lisäykset Danielin ja Esterin kirjoihin, viisauskir..., arameaAramea: Heprean sukulaiskieli, joka vakiintui Persian vallan alla arkikäyttöön myös israelilaisten parissa. Ensimmäisellä vuosisadalla aramea oli Palestiinan alueella asuvien juutalaisten äidinkieli ja harva osasi hepreaa. Monista evankeliumien lainau..., hanukkaHanukka: Juutalaisten juhla, jota vietetään sen muistoksi, että kislev-kuun 25. päivänä 164 eKr. vapaustaistelija Juudas Makkabi valtasi Jerusalemin temppelin seleukidien miehitysjoukoilta ylivoimasta huolimatta ja puhdisti pyhäkön. Johanneksen Jeesu..., Herodes SuuriHerodes Suuri: Israelin hallitsija 37–4 eKr. Toteutti raskaan verotuksen turvin useita massiivisia rakennushankkeita, kuten Herodionin ja Masadan linnoitukset, amfiteatterin, Kesarean akveduktin sekä Jerusalemin temppelin uudisrakennuksen, jolla hän pönkit..., JosefusJosefus: (37 – n. 100 jKr.) alk. Josef ben Mathitjahu, myöh. Titus Flavius Josefus; juutalainen fariseus, sotilasjohtaja ja historioitsija, joka taisteli ensin roomalaista miehitysvaltaa vastaan, mutta siirtyi Rooman uskolliseksi kannatta..., samarialaisetSamarialaiset: Kansa, joka koostui Assyrian valloittaman Israelin (722 eKr.) alueelle siirrettyjen kansojen sekä juutalaisten laittomien seka-avioliittojen jälkeläisistä. S:t katsoivat uskovansa Israelin Jumalaan, odottivat Messiasta (Taheb), mutta tunnu..., SeptuagintaSeptuaginta: (Lat. 'seitsemänkymmentä') kreikankielinen Vanhan testamentin käännös, joka laadittiin 250 eKr. paikkeilla hajallaan asuvien juutalaisten tarpeisiin. Aleksanteri Suuren valloitusten seurauksena kreikasta oli tullut Välimeren alueella yle..., ja synagogaSynagoga: Juutalaisten rukous- ja kokoushuone. S:n tarkka alkuperä on tuntematon, mutta Salomon temppelin tuho ja pakkosiirtolaisuus synnyttivät tarpeen kokoontua paikallisesti palvomaan Israelin Jumalaa. Eläinuhrien sijasta painotus siirtyi Kirjoitusten op.... Nikkaroin myös valmiin osiojaon Matteuksen ja Markuksen evankeliumeihin, jotta lähdemateriaalin lisääminen olisi helpompaa ja joutuisampaa. Keskeneräinen koodi häiritsee sisällöntuotantoa niin pahasti, että minun on varmaan palattava pian sen ääreen... :)
27.5.
Korjaan yhä koodia, jotta sivuston ominaisuudet olisivat entistä monipuolisemmat. Samalla lisään sanoja sanahakemistoon ja työstän kommentaarimateriaalia eri puolille; yksi lisäyksistä käsittelee 2. aikakirjan loppua, josta kuuluu voimakkaita kaikuja lähetyskäskyssä.
22.5.
Olen muutamien viime päivien ajan optimoinut ja korjannut sivuston PHP-koodia. Muutama CSS-tyyli on ohessa muuttunut siten, että ne näyttävät vähän erikoisilta, kun koodikorjauksia ei ole vielä siirretty julkaistuun versioon. Koettakaa kestää päivä tai pari.
14.5.
Lisäsin 2. kuninkaiden kirjaan, 2. aikakirjaan ja Jesajan kirjaan huomautuksia, jotka koskevat Sanheribin hyökkäystä Lakisin kaupunkiin. Arkeologia on joskus hämmästyttävää.
8.5.
Naputtelin sisältöä Tuomarien kirjan 11. lukuun, missä Jefta neuvottelee Ammonin kuninkaan kanssa ja uhraa tyttärensä polttouhrina – paitsi ettei ole täysin ilmeistä, kuoliko Jeftan tytär lopulta!

Sivustolla näyttää vielä olevan hupsu rekursiovirhe, jonka johdosta luettelossa esiintyvät lähdeviitteet tulevat myöhemmäksi kuin sen perässä olevan leipätekstin, mutta eiköhän se kohta oikene...
7.5.
Kevätsiivousta! Korjasin minua pitkään häirinneen ongelman, että lähdeviitteet eivät käyttäytyneet oikein. Samalla päädyin korjaamaan jokaisesta artikkelista ja raamattukommentista sivuston ulkopuolisiin internetartikkeleihin viitanneet kuolleet linkit. Onhan se nyt mukavampi lukea tekstiä, jonka lähteet voi tarkistaa.
1.5.
Olin illalla somevaikuttaja Tommi Finnilän kanssa keskusteluvieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Aiheena oli nuorten miesten kasvanut kiinnostus kristinuskoa kohtaan. Jakson voi katsoa täältä.

Kommentoi tätä katkelmaa

huhtikuu

26.4.
Lisäsin muutamia alustavia, kulttuurista nousevia huomioita Luukkaan evankeliumin 15. lukuun, jossa Jeesus kohtaa syntisiä sekä kertoo vertaukset kadonneesta lampaasta ja kadonneesta kolikosta.

Tänään alkaa Apologiaforum, jonka aiheena ovat ihmeet ja niihin suhtautuminen. Ilmoittaudu vikkelästi etäosallistujaksi, sillä itse tupa on jo aivan täynnä!
25.4.
Adlibriksella on tarjouskampanja – 10 % alennus lähes kaikesta koodilla KEVAT24. Kokeilepa, olisiko jokin sinua kiinnostava kirja mukana!
23.4.
Kävin kirjahyllyn jokaisen teoksen läpi kamman kanssa, sillä Puolustajan Polku on nyt Adlibris-verkkokirjakaupan yhteistyökumppani. Tämä sivusto ei tallenna mitään mainosevästeitä koneellesi, mutta jos haluat hankkia esimerkiksi jonkin suosittelemistani teoksista omaksesi ja samalla tukea apologiatyötä välitysprovisioilla, klikkaa teossivulla olevaa Adlibris-linkkiä ja tilaa kirja sitä kautta. Kiitokset!

(Osa verkkokauppalinkeistä johtaa uudempaan ja edullisempaan painokseen kuin mitä oma kappaleeni edustaa. Siksi kansikuva ei aina täsmää.)
17.4.
Lisäsin suositeltavia teoksia koskevaan artikkeliin laajan osion kysymyksestä, kuka Jeesus oli.
5.4.
Valmistaudun tämäniltaiseen ja maanantaisiin tapahtumiin, mutta naputtelin Baesan kuolemaa käsittelevät katkelmat sekä 1. kuninkaiden kirjaan että 2. aikakirjaan.
3.4.
Lisäsin selvennyksen 3. Mooseksen kirjan katkelmaan, jonka väitetään kertovan aavikkodemoni Asaselista. Sivustolla oli myös palvelinongelma, jonka johdosta yksikään teossivu ei näkynyt, mutta palveluntarjoajani on korjannut asian.

Kommentoi tätä katkelmaa

maaliskuu

30.3.
Sivustotöitä. Muunnan koodia yhteensopivaksi HTML5-standardin kanssa ja virheilmoitukset ovat vähentyneet jo huomattavasti. Siunattua pääsiäistä!
26.3.
Jos sinulta meni ohi tämänaamuinen Kysy Raamatun pääsiäisestä -ohjelma Radio Dein aalloilla, tallenne löytyy Dei Plussasta (kohdasta 1:16:10 eteenpäin). Pohdimme Vesa Ollilaisen kanssa monia kuulijoiden esittämiä kysymyksiä – muun muassa sitä, onko ylösnousemukselle historiallisia todisteita, hylkäsikö Jumala Jeesuksen ristillä ja onko hänet vain kopioitu pakanallisista pelastajataruista.
20.3.
Työstän tänään päättelyvirheitä käsittelevää esitystä, mutta katsotaan, tihkuisiko jotain materiaalia myös tälle sivustolle. Asiaan liittymättä tuli mieleen, että jos tunnet yläkoululaista, jonka pitäisi kemiassa opetella ulkoa keskeisimmät alkuaineet, niin olen laatinut urakan helpottamiseksi Alkuainetestin jo vuosia sitten.
16.3.
Café Raamattu julkaisi toistaiseksi viimeisen jaksomme, joka käsittelee kärsimyksen ja pahan ongelman kohtaamista.

Kommentoi tätä katkelmaa

helmikuu

27.2.
Päivän Niiranen & Marjokorpi -podcastissa jatketaan Jeesus-kysymyksen pohdintaa. Oliko hän hullu, huijari, Herra vai jotain muuta?
24.2.
Café Raamatussa tarkastellaan luonnollisia selitysyrityksiä ylösnousemukselle.
22.2.
TikTok-video ristiriidasta, pitikö Jumala lupauksensa Aabrahamille vai ei. Ja kas vain – samana päivänä tuli ulos myös Niiranen & Marjokorpi -podcastin jakso, jossa tarkastelemme minimaalisiin tosiasioihin perustuvaa argumenttia ylösnousemuksen tueksi.
17.2.
Minä jatkan kirjan käännöksen viimeistelyä ja Café Raamattu puolestaan sen pohtimista, nousiko Jeesus todella kuolleista.
3.2.
Café Raamatussa julkaistiin seuraava jakso Jumalan olemassaolon todisteista. Tästä kompaktista aiheestahan on olemassa myös blogiteksti.

Kommentoi tätä katkelmaa

tammikuu

29.1.
TikTok-video siitä, katuuko Jumala aikeitaan vai ei. Lisäsin myös huomattavan määrän materiaalilinkkejä sanahakemistoon. Olethan jo käyttänyt sitä tiedonhakuun?
20.1.
Vuoden alku on vierähtänyt kiirehtiessä kirjan käännöstä eteenpäin, mutta Café Raamatussa keskustelimme Leif Nummelan kanssa siitä, tarvitseeko kristillistä vakaumusta puolustaa.

Kommentoi tätä katkelmaa

Vuosi 2023
 

Ota yhteyttäX