Lähdeteokset

Iso Raamatun Sanahakemisto 3
kreikka–suomi-sanakirja
Valtter Luoto (toim.)

luotu 23.11.2023 klo 12:51


Sivuja: 384

Kustantaja: Aika Oy, 1997

ISBN-13: 9789516064485

ISBN-10: 9516064485

—⚜—

Kirjan johdannosta:

Ison Raamatun sanahakemiston kolmas osa on kreikka–suomi-sanakirja. — Sanakirjan sanojen luettelo perustuu Uuden testamentin tietokonetekstiin (Greek New Testament Database) ja sen käyttämään Nestle-Alandin 26. laitoksen tekstiin. Sitä on kuitenkin täydennetty joillakin sanoilla, jotka esiintyvät edellisissä Nestlen UT:n laitoksissa ja joita on käytetty edellisen suomennoksen pohjatekstissä. Näiden lisäksi sanakirjaan on otettu muutama ylimääräinen sana, joita ei ole numeroitu.

Kreikan sanat on numeroitu aakkosjärjestyksessään. Näiden numeroiden avulla pystyy kreikkaa taitamatonkin etsimään alkukielen sanoja, koska samat numerot ovat käytössä koko teossarjassa. Myös sanakirjan sisäiset viitteet on merkitty numeroilla.

Kreikan sanoista annetaan monenlaista tietoa. Hakusanan ensimmäisellä rivillä on ensin sanan numero (kursiivilla, koska kyseessä on kreikan sana). Sitten on kreikan sana perusmuodossaan, sen transkriptio ja kulmasulkujen sisällä luku kertomassa, kuinka monta kertaa kreikan sana esiintyy UT:ssa. Adjektiiveista, lukusanoista ja pronomineista on annettu eri sukujen perusmuodot. Substantiiveista on mainittu niiden suku.

Sanoille annetaan usein monia käännösvastineita. Eri vastineet on selkeyden vuoksi ja etsimisen helpottamiseksi merkitty lihavoiduilla numeroilla. Nämä numerot eivät osoita arvojärjestystä. — Jos sanalla on klassisessa kielenkäytössä tai muuten erilainen merkitys kuin UT:ssa, tämä on mainittu hakusanan alussa silloin, kun se auttaa UT:n merkityksen ymmärtämisessä.

—⚜—

Teossarjan päätoimittajana toiminut Valtter Luoto oli kirjailija, seurakuntaneuvos, helluntailiikkeen merkittävä vaikuttaja sekä myös Ristin Voitto -lehden pitkäaikainen päätoimittaja.

Kommentoi tätä katkelmaa

Lähdeteokset
 

Ota yhteyttäX